De functie van Bitcoin Miners

Wat is Bitcoin mining?

Miner man

 

Als je over Bitcoin gehoord hebt dan is er een andere term die daar onlosmakelijk mee verbonden is: Bitcoin minen oftewel het delven van de munt. Het kan lastig zijn om je voor te stellen wat een computer nou eigenlijk aan het doen is als deze Bitcoins aan het minen is. Dat je er Bitcoin mee kan verkrijgen klinkt logisch maar waarom is het nodig dat er miners zijn in het Bitcoin netwerk?

In deze blog gaan we wat duidelijkheid te scheppen over het minen.

 

De blockchain

Een van de krachten van Bitcoin en blockchain is dat een crypto munt niet dubbel uitgegeven kan worden. Als je een Bitcoin bezit (of een deel daarvan) dan ben jij de enige bezitter van die ene Bitcoin en kun je onmogelijk meer Bitcoins versturen dan je in je bezit hebt. Dit is wezenlijk anders met bijvoorbeeld een DVD. Daar kun je een kopie van maken en naar meerdere personen sturen. Het mag dan wel niet volgens copyrightschending maar het is wel mogelijk.

Copyright vector

De reden hiervoor is dat alle transacties tot de allereerste transactie van Bitcoin in een transactieboek (blockchain) vastgelegd liggen. Deze is voor iedereen inzichtbaar. Als je in bezit bent van Bitcoin kun je op internet dus teruglezen in welke andere Bitcoin portemonnees jouw Bitcoin aanwezig is geweest voordat het bij jou terecht is gekomen. Het transactieboek stelt je daartoe in staat. Dit is niet het geval met echt geld, weet jij langs welke personen of winkels die ene euro in je portemonnee is geweest voordat hij aan jou uitgereikt was?

 

De miner

Dus wat hebben de miners met het bovenstaande te maken? We hebben het net gehad over het belang van het instand houden van het Bitcoin netwerk om te zorgen dat Bitcoins niet gekopieerd kunnen worden. De miners zijn degene die dit belangrijke werk doen. Met behulp van computerkracht zorgen ze dat de blockchain (lees: transactiegrootboek) in stand blijft en doorgroeit. Als beloning voor het werk krijgen ze Bitcoins.

 

Om dit te verduidelijken een voorbeeld: Als je een transactie maakt binnen het netwerk moet deze op deblockchain terecht komen, dan ligt hij pas vast en is hij uitgevoerd. Wat er gebeurt is dat je transactie met andere transacties in een potentieel nieuwe block komen die nog niet aan de blockchain vast zit. Deze transacties moeten nu door de miner geverifieerd worden. Dit proberen de miners te doen met computerkracht, hashen genoemd. Als het de miner lukt om het block te verifiëren wordt deze toegevoegd aan de blockchain. Je transacties die daarin staan zijn dan uitgevoerd en de ontvanger heeft je Bitcoin ontvangen. De blockchain is dan 1 block langer geworden.

Blockchain infographic

 

Kunnen Bitcoin of de Bitcoin miners niet gehackt worden?

 Er zijn op dit moment 300.000 bitcoin miners actief over de hele wereld. Hierdoor is er een hele infrastructuur gebouwd over onze aardbol zoals. Als Google zich ermee zou gaan bemoeien en al zijn computerkracht zou gaan gebruiken vo or het minen van Bitcoin dan zou dit maar 1% extra computerkracht toevoegen aan het netwerk. Het netwerk is dus verspreid en maar ook dus verankerd door enorme computerkracht geleverd door verschillende miners. Een voorbeeld van een gigantische mining operatie is te zien op het plaatje hieronder. Belangrijk is ook het feit dat Bitcoin zelf gebaseerd is op het aller beste encryptie hash-algoritme die er bestaat: SHA-2-256. Dit betekent concreet dat het kraken van een bitcoin adres gemiddeld zo’n 2^45 jaar (35.000 miljard jaar) zou kosten. Bitcoin is  nog nooit gekraakt. Het is super veilig gezond digitaal geld!

Bitcoin mining operation

 

Dit artikel is met toestemming overgenomen van bestebank.org de grootste crypto kennisbank in Nederland waar je o.a. alles kunt leren over de Bitcoin.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *