10 jaar Bitcoin

Vorige week woensdag was het zover. Bitcoin bestaat sindsdien 10 jaar. We werden door Pownews gebeld om een interview af te nemen. Die kun je zien in onderstaande video.

 

Maar 10 jaar geleden, op 31 oktober 2008 was het Satoshi Nakamoto die een aankondiging en een publicatie stuurde in een mailtje gericht naar cryptografen. Het ging over een revolutionair nieuw cash systeem. Met dit cash systeem zouden banken buitenspel gezet worden. Het had de naam Bitcoin. Het artikel is tot op de dag van vandaag te vinden op: https://bitcoin.org/bitcoin.pdf. Wie of wat Satoshi Nakamoto was weten we tot op de dag van vandaag nog steeds niet. Is het een groep of een persoon? En wat is de identiteit van die persoon? Er is een hoop gespeculeerd maar er is niemand die het met zekerheid kan vertellen.

Mail van satoshi nakamoto Bitcoin oprichter blockchain crypto

                                                                                                                Figuur 1: Mail van Satoshi Nakamoto met publicatie Bitcoin

 
Nu 10 jaar later is Bitcoin over de hele wereld bekend, zijn er meerdere alternatieve blockchain projecten (altcoins), wordt Bitcoin op meer dan 13,000 verkooppunten als betaalmiddel geaccepteerd, zijn er meerdere trainingsprogramma’s om te leren over investeren in blockchain zoals ook wij die geven en is zelfs een meerjarig HBO blockchain studie in de maak. Bitcoin is dus iets wat niet meer weg te denken is en het zal ook zeker blijven. Maar waar staan we eigenlijk nu en waar gaan we heen? In deze blog gaan we daar verder op in.

De groei van Bitcoin 

Toen Bitcoin uitkwam in 2008 was het alles behalve bekend. Het duurde tot 2011 voordat de eerste berichten over Bitcoin verspreid over het internet verschenen. Dit had onder andere te maken met dat bepaalde organisaties zoals Wikileaks Bitcoin accepteerden als betaalmiddel. Wikileaks is een non-profit organisatie die geheime (overheids-)informatie deelt met het publiek over schandalen, corruptie of mensenrechtenschendingen. Ook een non-profit organisatie heeft geld nodig om te functioneren en Bitcoin leende zich hier perfect voor. Met Bitcoin kon je namelijk anoniem doneren.

Acceptatie crypto over de wereld overheid

                                                                                                         Figuur 2: Legaliteit/illegaliteit crypto over de wereld

 
Dit is het begin geweest van een groeispurt van Bitcoin. Waar de prijs in 2011 rond 10 dollar zat per Bitcoin is dat nu een prijs waar je 0,0015 Bitcoin voor kan kopen. Het heeft te maken met het feit dat door de jaren heen Bitcoin meer gezien wordt als een daadwerkelijk legaal betaalmiddel. In plaats van een ‘zwarte markt munt’ waar terrorisme mee gefinancierd zou worden zijn er nu een hoop organisaties en overheden die toch inzien dat Bitcoin wellicht een revolutionair cash systeem is. In 2017 is Bitcoin zelfs een legaal erkend betaalmiddel geworden in Japan en is ook Oekraïne bezig met wet en regelgeving om Bitcoin, en andere crypto, te legaliseren.

Het is niet zo dat Bitcoin alleen maar de wind in de rug heeft gehad. Overheden stemmen vaak niet al te gemakkelijk in met Bitcoin en Cryptocurrency’s omdat ze er weinig tot geen controle over kunnen uitoefenen. De Bank of China heeft het bijvoorbeeld illegaal gemaakt in 2013/2014 voor financiële instituten om Bitcoin te accepteren. Daarnaast heeft het in 2017 Chinese beurzen waar crypto op werd verhandeld gesloten en heeft het initial coin offerings (ICO’s) verboden. Er wordt vaak een argument aangehaald dat Bitcoin een munt is waarmee illegale goederen mee gekocht kunnen worden en terrorisme gefinancierd mee kan worden. We moeten echter onthouden dat de zwarte markt en terrorisme volop gefinancierd wordt met de huidige valuta’s zoals de euro en de dollar. Twee dagen geleden heeft de fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD) gezegd dat ze nieuwe witwaspraktijken op het spoor zijn en achter banken aan gaan die hun controlerende taak niet goed uitvoeren.

Geschiedenis van crypto en bitcoin

                                                                                                         Figuur 3: Geschiedenis van Bitcoin nieuws en prijs

 

Wat brengt de toekomst?

Er is veel te zeggen over de geschiedenis van Bitcoin en Crypto maar het is interessanter om te kijken waar we nu staan en voornamelijk wat de toekomst voor ons in petto heeft. In 2017 is er een ware ICO/Altcoin boom geweest. Dit wil zeggen dat er andere Cryptocurrency’s buiten Bitcoin om op de markt zijn gekomen. Hier zitten bedrijven achter die blockchain technologie ontwikkelen om daadwerkelijk problemen mee op te lossen. Hier is geld voor nodig en dit geld is door middel van fundraising binnen gehaald. Als we alle projecten op een hoop gooien dan is er in totaal sinds 2014 meer dan 6 miljard dollar opgehaald. Het grootste gedeelte hiervan is in 2017 gebeurd.

opkomst van ICO en altcoins altcoin initial coin offering

                                                                                                        Figuur 4: Fondsen verwerft door ICO’s 2014-2017

 
Veel Crypto bedrijven proberen daadwerkelijk een probleem op te lossen met de blockchain technologie die ze ontwikkelen. We kennen Bitcoin als betaalmiddel maar wellicht is het meer geschikt als een opslag van waarde zoals we dat van goud kennen. De Ripple blockchain kan bijvoorbeeld kan veel meer transacties maken per seconde tegen lagere energiekosten en zou beter kunnen dienen als valuta/betaalmiddel in vergelijking met Bitcoin.

Maar ook in hele andere sectoren is Blockchain een opmars aan het maken. Denk hierbij aan toepassingen binnen de bevoorradingsketen (supply chain). Crypto bedrijven zoals VeChain, Ambrosus, Origintrail, TE-FOOD of Devery willen gegevens over producten opslaan op de blockchain. Data over het moment dat het product gemaakt wordt tot het moment dat het in handen is van de klant wordt opgeslagen op de blockchain. Hierdoor kan er niet meer geknoeid of gefraudeerd worden. Ook in de medische wereld kan blockchain gebruikt worden om patiëntendossiers in de regie te geven van de patiënten zelf. Zo voorkom je fouten die gemaakt zouden worden als elke gezondheidsinstelling een ander dossier heeft van je heeft. Dit is nu vaak nog het geval. In onze blog ‘toepassingen van Blockchain’ gaan we dieper in op bovenstaande problemen.

Conclusie

We kennen Bitcoin nu al 10 jaar en de opmars die we gezien hebben is enorm. Buiten Bitcoin om zijn er nu ook andere veelbelovende crypto bedrijven die problemen in of buiten het bedrijfsleven willen oplossen. Veel van die bedrijven zijn pas in 2017 begonnen met ontwikkelen. We zullen dus nog even geduldig af moeten wachten op het moment dat ze de technologie kunnen uitbrengen en kunnen implementeren. In welke sectoren blockchain gaat doorbreken weten we nog niet. Er zijn een aantal sectoren die zeker kunnen profiteren van de nieuwe technologie. Blockchain is dus hier om te blijven!

Als we kijken naar de prijs is er de afgelopen 10 jaar een hoop gebeurd. Allereerst is de prijs astronomisch toegenomen. In 2010 is er een pizza betaald met 10,000 Bitcoin, Met een huidige prijs van 6500 dollar per Bitcoin zou die pizza nu 65 miljoen dollar kosten. Toch zijn er een hoop investeerders die op de blaren zitten aangezien de meeste mensen tijdens de opmars van Bitcoin en Crypto eind 2017 meer dan 10,000-15,000 dollar per Bitcoin betaald hebben. Als we kijken naar de geschiedenis van prijsdalingen van Bitcoin dan is de huidige prijscorrectie normaal en is de kans dat Bitcoin uiteindelijk weer omhoog gaat groot. Wellicht is het nu juist een goede kans om te investeren gezien de relatief lage stand ten opzichte van eind 2017.

Zorg altijd dat je goed voorbereid instapt in de wereld van Bitcoin en Crypto. Het loont om met voorkennis te investeren. Mocht je geïnteresseerd zijn om meer te leren over hoe je slim en veilig investeert in Bitcoin en Cryptocurrencies kun je hier klikken voor onze homepage waar je ons cursusaanbod kan zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *