Wat is Ripple?

Naast Bitcoin zijn er tegenwoordig meer dan 2000 cryptocurrency’s waaronder Ripple. Deze munt heeft in 2017 onzettend veel populariteit gewonnen en uitgegroeid tot een munt om rekening mee te houden. Het heeft sinds kort de nummer 2 plek in marktwaarde overgenomen van Ethereum en blijft stevig staan. Maar wat is Ripple precies? Hoe verschilt het van Bitcoin en andere cryptocurrency’s? Wat is de toepassing ervan? In deze blog alles over de munt die meer en meer gehoord wordt.

 

 

Wat is Ripple?

Origineel opgericht door Ripple Labs stamt Ripple uit 2012. Het is bedoeld als functioneel betaalmiddel, oftewel een valuta. Het maakt gebruik van een gemeenschappelijk grootboek waar alle transacties in bijgehouden worden. Deze transacties worden door verschillende computersystemen goedgekeurd. Dit noemen we het ‘consensus mechanisme’. Omdat alle computer systemen hetzelfde grootboek bijhouden kunnen er geen fraudulente transacties plaatsvinden. De manier van goedkeuren van de transacties gebeurt anders dan bij Bitcoin. Bitcoin maakt gebruik van een mechanisme dat proof-of-work heet en enorm veel energie kost. Om het Bitcoin netwerk in stand te houden heeft het evenveel stroom nodig als heel Ierland verbruikt. Het mechanisme bij Ripple is anders en verbuikt 50,000 keer minder energie. Dit gaat wel ten koste van de mate van decentralisatie van de munt, iets waar Bitcoin juist voor opgericht is.

Ripple is bedoeld om razendsnel geld uit te wisselen tussen 2 partijen. Er zit geen bank tussen en je zou in theorie dus geld uit Nederland binnen enkele seconden op de rekening van een buitenlands rekeningnummer kunnen hebben. Daarnaast zijn de kosten die komen kijken bij het uitvoeren van de transactie zeer laag.

 

Hoe is het fundamenteel anders dan Bitcoin?

Ripple heeft net als Bitcoin een consensus mechanisme om de transacties te bevestigen en computersystemen die de transacties daadwerkelijk uitvoeren. Het lijkt daarmee op Bitcoin, echter is Ripple geen blockchain. Het gebruikt HashTree om alle data te verwerken. Alle data van een transactie wordt samengevat in een enkele code die wordt vergeleken in het gehele netwerk.

Ripple is met name belangrijk voor Banken en betaaldiensten. Deze lijken dan ook steeds meer gebruik te maken van het netwerk. Alhoewel het gebruikt kan worden voor persoon tot persoon overdracht is dat niet de focus. Het hoofddoel is grote sommen geld internationaal binnen enkele seconden te kunnen overmaken.

Tot zover is Ripple stabiel. Het heeft al meer dan 35 miljoen transacties uitgevoerd. Het kan 1500 transacties per seconde uitvoeren en met updates kan het opschalen naar 50,000 transacties per seconde. Hiermee komt het op niveau van VISA. Als je het vergelijkt met Ethereum (15 transacties per seconde) of Bitcoin (3-4 transacties per seconde) is Ripple veel sneller. Een transactie, ongeacht hoe zwaar het netwerk belast wordt, wordt binnen 3,5 seconde uitgevoerd.

Ripple wordt niet gemined zoals Bitcoin of Ethereum. Alle tokens zijn vanaf de oprichting van Ripple in omloop en vrij verhandelbaar. Er zijn in totaal 100 miljard tokens en het bedrijf achter Ripple zegt dat dit de maximum is dat er ooit zullen zijn. Gezien de technologie die erachter zit kunnen ze wel bijgemaakt worden. Het valt dus nog te bezien of het bedrijf zich hieraan houdt. Anders zou het niet anders zijn dan traditionele valuta’s zoals de dollar die onderhevig zijn aan inflatie en daarmee door de tijd heen minder waard worden.

 

Waarom ineens de Ripple hype?

Bitcoin was in 2008 een paar cent en was eind 2017 bijna 20,000 dollar waard. Ook de meeste andere altcoins hebben astronomische prijzen bereikt. Litecoin is van 50 naar 400 dollar gesprongen en ethereum van 200 naar 1300. Daar houdt het niet op, de lijst met altcoins die minimaal vervijfvoudigd zijn in prijs in 2017 is enorm. De angst om een goedkope munt te missen die nog exponentiële groei kon vertonen was enorm en Ripple was met zijn 20 cent per munt de perfecte kandidaat.

Daarbij kwamen nog de geruchten dat Ripple beschikbaar zou worden op een van de grootste beurzen, namelijk Coinbase. Noteringen van cryptocurrency’s op een nieuwe beurs leidt altijd tot het aantrekken van nieuwe investeerders en daarmee prijsstijgingen.

Ten derde zoals hierboven beschreven kan Bitcoin veel minder transacties per seconden uitvoeren ten opzichte van Ripple. Het resultaat was dat eind 2017 toen de Bitcoin hype maximaal was, het netwerk van Bitcoin overbelast was en het uren kon duren voor je transactie uitgevoerd werd. Het feit dat altcoins, waaronder Ripple, nieuwe technologie bezitten die wellicht geavanceerder is heeft de interesse gewekt en daarmee is Ripple groot geworden.

 

 

Voorzichtigheid geboden

Naast het feit dat Ripple nieuwere technologie heeft ten opzichte van Bitcoin, is er ook veel kritiek. Ripple is namelijk veel gecentraliseerder. Het principe van Bitcoin is dat de macht en rijkdom verschuift van de banken naar de burgers. Dit komt omdat het Bitcoin netwerk zo verspreid is over duizenden computersystemen dat er geen partij is die volledige macht over het systeem kan heeft. Bij Ripple is het zo dat die computersystemen in de handen kunnen zijn van een aantal banken waarmee het dus meer lijkt op traditionele valuta’s zoals de euro of dollar. Het ondermijnt daarmee het principe waar Bitcoin op gebouwd is.

Daarnaast kunnen transacties niet veranderd worden in blockchain systemen zoals bij Bitcoin. Bij Ripple kan dat wel. Het kan dus in principe door de overheid of een andere institutie gedwongen worden om bepaalde transacties terug te draaien als ze ongewenst zijn. Het heeft weliswaar strikte regels hiervoor zodat dit niet om de haverklap voorkomt maar toch is het mogelijk.

Ripple is bedoeld voor banken of financiële instellingen om grote sommen geld snel internationaal over te kunnen maken. Het moet dus gebruikt gaan worden door banken. Daar ligt de uitdaging. New York Times verslaggeven Nathaniel Propper heeft op Twitter laten weten dat het nog een bank moet vinden die Ripple op een betekenisvolle manier gaat gebruiken. Ondanks het feit dat Ripple inderdaad in gesprek is met een aantal banken hebben die nog geen concrete plannen om Ripple op korte termijn te gaan gebruiken.

Het Ripple systeem wordt op dit moment wel getest, echter is de vraag of de Ripple munt hiervoor gebruikt wordt. Banken kunnen het systeem achter Ripple gebruiken om geld te verplaatsen. Het heeft echter niet per se de munt zelf nodig om dit te doen. De functie van de munt binnen het hele systeem is dus nog discutabel en het is nog onzeker wat dit in de toekomst in gaat houden. Het is essentieel voor de waarde van de munt Ripple dat het daadwerkelijk gebruikt wordt.

Wil je meer weten over Bitcoin, altcoins zoals Ripple of Ethereum en alles te weten komen over investeren in cryptocurrency’s? Volg deze link naar onze homepage en bekijk ons cursusaanbod!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *